Home  /  Advies & Info  /  Composteren  /  Basisprincipes  /  Compostvat

Compostvat

Mensen die beschikken over een kleine tuin (circa 250 m²) kunnen best kiezen voor een compostvat zodat het keukenafval en een beperkte hoeveelheid tuinafval zonder veel inspanningen kan omgezet worden tot goede compost.

Stap 1:
Plaats het compostvat op een plaats waar er minstens 3 uur per dag zonlicht is en met een onverharde ondergrond.

Stap 2:
Plaats uw vat op een 9-tal tegels waartussen u enkele centimeter ruimte laat. Zo kan het overtollige vocht via de bodemplaat zijn weg vinden en is er voldoende zuurstoftoevoer. U start het best in het voorjaar of tegen de zomer aan.

Stap 3:
Op de bodemplaat legt u eerst een 15-tal centimeter luchtig materiaal [houtsnippers (verhakseld hout is gratis te verkrijgen op de recyclageparken van I.V.I.O. voor de opstart van een compostvat), fijne takjes, …], waarop u de composteerbare materialen aanvult.

Stap 4:
Gebruik wekelijks de beluchtingstok!
Prik op een 5-tal plaatsen, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zonder lucht kunnen compostorganismen niet overleven.

- Ook vocht is belangrijk, maar zorg dat uw compost niet te vochtig is. Indien nodig voegt u wat droog materiaal toe.

- Na ongeveer 6 tot 9 maanden kunt u rijpe compost hebben. Wanneer de compost klaar is, mag u de romp van het vat van de bodemplaat trekken.
   Het nog niet verteerde gedeelte legt u aan de kant, de compost zelf kunt u gebruiken in de tuin.
- Het nog niet volledig verteerde gedeelte kunt u opnieuw in het vat gooien op een nieuwe laag luchtig materiaal.

Bron: IVIO