Home / Advies & Info / Composteren / Basisprincipes / Compostvat
Compostvat
Mensen die beschikken over een kleine tuin (circa 250 m²) kunnen best
kiezen voor een compostvat zodat het keukenafval en een beperkte
hoeveelheid tuinafval zonder veel inspanningen kan omgezet worden tot
goede compost.
Stap 1:
Plaats het compostvat op een plaats waar er minstens 3 uur per dag zonlicht is en met een onverharde ondergrond.
Stap 2:
Plaats uw vat op een 9-tal tegels waartussen u enkele centimeter ruimte
laat. Zo kan het overtollige vocht via de bodemplaat zijn weg vinden en
is er voldoende zuurstoftoevoer. U start het best in het voorjaar of
tegen de zomer aan.
Stap 3:
Op de bodemplaat legt u eerst een 15-tal centimeter luchtig materiaal
[houtsnippers (verhakseld hout is gratis te verkrijgen op de
recyclageparken van I.V.I.O. voor de opstart van een compostvat), fijne
takjes, …], waarop u de composteerbare materialen aanvult.
Stap 4:
Gebruik wekelijks de beluchtingstok!
Prik op een 5-tal plaatsen, draai een kwartslag en trek hem weer naar
boven. Zonder lucht kunnen compostorganismen niet overleven.
- Ook vocht is belangrijk, maar zorg dat uw compost niet te vochtig is. Indien nodig voegt u wat droog materiaal toe.
- Na ongeveer 6 tot 9 maanden kunt u rijpe compost hebben. Wanneer
de compost klaar is, mag u de romp van het vat van de bodemplaat
trekken.
Het nog niet verteerde gedeelte legt u aan de kant, de compost zelf kunt u gebruiken in de tuin.
- Het nog niet volledig verteerde gedeelte kunt u opnieuw in het vat gooien op een nieuwe laag luchtig materiaal.
Bron: IVIO