Zoeken

Home  /  Educatie  /  Composteren  /  Basisprincipes  /  Wormenbak

Wormenbak

Een wormenbak kunt u zowel buiten als binnen plaatsen. Buiten zoekt u een goed beschutte plaats zodat de bak beschermd is tegen vorst, wind en zon. Binnen geniet een plaats met een gelijke temperatuur van ongeveer 19°C de voorkeur. Er staan goed werkende wormenbakken in garages, kelders, berghokken en zelfs in keukens.

Een wormenbak bestaat uit drie plastieken bakken.

Stap 1:
De onderste bak dient voor de opvang van het percolaat.
Percolaat is donker van kleur en zo goed als reukloos. Het is rijk aan voedings-stoffen en kan daarom gebruikt worden als plantenvoedsel.
De aangewezen verdunning is één deel percolaat op tien delen water.

Stap 2:
In de tweede bak begint u met een laag luchtig materiaal zoals stro of houtsnippers (voor de opstart van een wormenbak kan u gratis houtsnippers verkrijgen bij I.V.I.O.). Daarop legt u halfverteerde compost met wormen van een goed werkend compostvat, -bak of –hoop. Daarna moet men dit twee weken laten rusten en dan kan u iedere dag aanvullen met verse groente- en fruitrestjes.

Stap 3:
Wanneer de 2de bak vol is, kan de derde bak terug met een luchtige laag en vers materiaal opgebouwd worden. Niet alle keukenresten horen thuis in de wormenbak. Het belangrijkste zijn de ongekookte groente- en fruitresten. Ook koffiedik kan worden toegevoegd. Al wat te vettig en te zacht is kan u beter vermijden. Ook brood en gebak worden best niet in de wormenbak gegooid.

BRON: IVIO

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO