Home  /  Advies & Info  /  Composteren  /  Wat is composteerbaar?

Wat is composteerbaar?

Composteerbaar

 
 Keukenafval:
- Aardappelschillen
- Groenteafval
- Schillen van citrusvruchten
- Fruitresten
- Eierschalen
- Doppen van noten
- Papier van keukenrol
- Koffiedik en filterzakje
- Verwelkte snijbloemen
 Tuinafval:
- Haagscheersel
- Snoeihout (versnipperd)
- Gras
- Plantenresten uit moestuin
- Mest van planteneters
- Onkruid
- Hooi en stro
- Herfstbladeren
- Dennennaalden

TIPS

Maak beter geen gebruik van toevoegingen

Maak beter geen gebruik van toevoegingen als kalk, houtas, klei, grond of compostversnellers.

edit
Verzamel organisch materiaal dat verteerbaar is

Verzamel organisch materiaal dat verteerbaar is en zorg voor voldoende variatie in de ingrediënten: groen materiaal heeft bijvoorbeeld weinig structuur maar een hoog vochtgehalte (vb. gras en groenteafval), bruin materiaal is droog en stug, maar zorgt voor structuur (vb. stro, houtsnippers).

edit
Verklein het materiaal

Verklein het materiaal. Dat zorgt voor een snellere omzetting.

edit
Zorg voor voldoende vocht en zuurstof

Zorg voor voldoende vocht en zuurstof, maar laat je hoop niet te nat worden.

edit
Zet je compost eens in de 3 maanden om

Zet je compost eens in de 3 maanden om, dan is hij na 9 maanden gebruiksklaar.

edit
Schillen van citrusvruchten en ander fruit

Net zoals alle fruitresten zijn ook schillen van sinaasappels of uitgeperste citroenen perfect composteerbaar. Snij ze in stukken om de vertering te versnellen. Laat je niets wijsmaken over "te zuur” of schadelijke stoffen. De afbraakorganismen weten wel beter. Vergeet echter niet om bij dit uitgesproken "groene” materiaal telkens structuurmateriaal toe te voegen.

edit
Aardappelschillen en andere groenteresten

Onder de groenteresten zijn het de aardappelschillen die wel eens voor twijfel zorgen. Voeg ze gerust toe aan de compost en meng er structuurmateriaal bij.

edit
Theebladeren en –zakjes

edit
Koffiedik met (papier)filter

edit
Doppen van noten

Bij kokosnoten gaat de vertering uiterst langzaam. Van okkernoten vind je na enkele maanden nog wel iets terug.

Doppen van hazelnoten, arachide- en pistachenoten verteren   probleemloos.


edit
Keukenrolpapier

Papier en karton bestaan uit cellulose en zijn vervaardigd uit hout. Het verteert probleemloos.

edit
Haagscheersel

Het knipsel van alle mogelijke haagplanten - incl. Taxus - is zowat het beste wat je compost kan overkomen. Haagscheersel heeft zowel groene als bruine kwaliteiten.

De houterige stengel zorgt voor beluchting, de fijnste twijgen, blaadjes en schors zijn rijk aan voedingselementen. Heb je veel haagscheersel in één keer te composteren, bevochtig het dan ruim. Anders droogt het door de intense compostering volledig uit.

edit
Grasmaaisel

Grasmaaisel is groen materiaal bij uitstek en je hebt er meestal vrij veel van in een keer. Voeg het toe in dunne lagen of meng het met structuurmateriaal vooraleer je het in je vat of bak gooit. Gras kan de compostering zo fel aanwakkeren dat er broei ontstaat: hevige opwarming gevolgd door uitdrogen. Hou je compost in de gaten, voeg zo nodig water toe, hou de luchtigheid onder controle en zet tijdig om. Zo zullen je bergen gras volledig verteren en opgaan in het niets.

edit
Versnipperd snoeihout

Versnipperde takken zijn een uitstekend basismateriaal voor je compost. Het hout brengt lucht in de compost en de bladeren en schors zitten vol voedingselementen.

edit
Plantenresten uit moes- en siertuin

Alle teeltresten uit de tuin kunnen worden gecomposteerd. Om de overbrenging van plantenziekten via de compost te vermijden kan je maar beter alle regels goed opvolgen. Met het omzetten van de compost en de daarmee gepaard gaande temperatuurstijging beperk je het risico aanzienlijk.

edit
Onkruid

Hetzelfde geldt voor onkruid dat in zaad staat. Hun stengels en bladeren zijn uitstekend compostmateriaal. Verwijder zo goed mogelijk de aarde tussen de wortels.

edit
Stro en hooi

Stro is meer nog dan hooi een bruin materiaal bij uitstek. In de landbouw wordt het al vele eeuwen als structuurmateriaal tussen mest gemengd.

edit
Herfstbladeren en dennennaalden (geen dikke lagen)

De meeste herfstbladeren verteren moeiteloos. Wat je niet als mulchmateriaal (bodembedekking) kwijt kan tussen bomen en struiken, kan je verwerken tot compost. Je kan ze ook opsparen in een afzonderlijke bak of mand om ze later te vermengen met groenmateriaal zoals keukenafval en grasmaaisel. Vooral dennennaalden en moeilijk afbreekbare bladeren - notelaar, (Amerikaanse) eik, beuk, tamme kastanje… - komen hiervoor in aanmerking.

edit
Mest van planteneters

Heb je een hamster of een cavia in huis of enkele (dwerg)konijnen, kippen of zelfs schapen in de tuin lopen? Hun mest zal voor je tuin veel interessanter zijn ná compostering.

edit
Zaagmeel en houtkrullen (kleine hoeveelheden)

Zaagmeel moet je goed mengen met het ander materiaal, het heeft vaak de neiging om samen te koeken. Houtkrullen of schavelingen zijn veel luchtiger en kunnen als bruin materiaal worden gebruikt. Gebruik geen schavelingen van behandeld hout en wees zuinig met houtkrullen van tropisch hout.

edit