Maak beter geen gebruik van toevoegingen
Maak
beter geen gebruik van toevoegingen als kalk, houtas, klei, grond of
compostversnellers.
edit
Verzamel organisch materiaal dat verteerbaar is
Verzamel
organisch materiaal dat verteerbaar is en zorg voor voldoende variatie in de ingrediënten: groen materiaal heeft bijvoorbeeld
weinig structuur maar een hoog vochtgehalte (vb. gras en groenteafval), bruin
materiaal is droog en stug, maar zorgt voor structuur (vb. stro, houtsnippers).
edit
Verklein het materiaal
Verklein
het materiaal. Dat zorgt voor een snellere omzetting.
edit
Zorg voor voldoende vocht en zuurstof
Zorg
voor voldoende vocht en zuurstof, maar laat je hoop niet te nat worden.
edit
Zet je compost eens in de 3 maanden om
Zet
je compost eens in de 3 maanden om, dan is hij na 9 maanden gebruiksklaar.
edit
Schillen van citrusvruchten en ander fruit
Net
zoals alle fruitresten zijn ook schillen van sinaasappels of uitgeperste
citroenen perfect composteerbaar. Snij ze in stukken om de vertering te
versnellen. Laat je niets wijsmaken over "te zuur” of schadelijke stoffen.
De afbraakorganismen weten wel beter. Vergeet echter niet om bij dit
uitgesproken "groene” materiaal telkens structuurmateriaal toe te voegen.
edit
Aardappelschillen en andere groenteresten
Onder
de groenteresten zijn het de aardappelschillen die wel eens voor twijfel
zorgen. Voeg ze gerust toe aan de compost en meng er structuurmateriaal bij.
edit
Theebladeren en –zakjes
edit
Koffiedik met (papier)filter
edit
Doppen van noten
Bij
kokosnoten gaat de vertering uiterst langzaam. Van okkernoten vind je na enkele
maanden nog wel iets terug.
Doppen
van hazelnoten, arachide- en pistachenoten verteren probleemloos.
edit
Keukenrolpapier
Papier
en karton bestaan uit cellulose en zijn vervaardigd uit hout. Het verteert
probleemloos.
edit
Haagscheersel
Het
knipsel van alle mogelijke haagplanten - incl. Taxus - is zowat het beste wat
je compost kan overkomen. Haagscheersel heeft zowel groene als bruine
kwaliteiten.
De
houterige stengel zorgt voor beluchting, de fijnste twijgen, blaadjes en schors
zijn rijk aan voedingselementen.
Heb je veel haagscheersel in één keer te composteren, bevochtig het dan ruim.
Anders droogt het door de intense compostering volledig uit.
edit