Zoeken

Home  /  Nieuws  /  Rap naar de vuilnisbak

Rap naar de vuilnisbak

12 jul 2018

Zomer, zon, zee en strand: we willen er allemaal van genieten. Het zou jammer zijn als ons plezier wordt bedorven door blikjes, peuken, hondenpoep of ander achtergebleven afval. Daarom roept AGSO Knokke-Heist, net zoals vorig jaar, in haar campagne op om samen voor een proper Knokke-Heist te gaan. Deze zomercampagne is een oproep om het afval altijd "Rap naar de vuilnisbak” te brengen. Zwerfvuil moeten we samen oplossen. Met minder afval is het meer genieten!

 

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Zwerfvuil blijft vaak langer liggen dan je denkt. Een bananenschil vergaat pas na 1-3 jaar. Een sigarettenpeuk kan wel tot 2 jaar blijven liggen. Voor een kauwgom is dat 20-25 jaar. Een blikje gaat tot 50 jaar mee. Een plastiek fles vergaat zelfs helemaal niet. Die blikjes en flesjes komen dan in de oogstmachines van de landbouwers terecht, die dan de oogst en veevoeders vervuilen.

 

Jaarlijks ruimt Knokke-Heist ongeveer 1500 ton zwerfvuil op. Één vierde daarvan wordt verzameld door onze straatvegers die de straten en stranden opruimen. Tijdens de zomermaanden zien we een verdubbeling van het opgeruimde zwerfvuil. Het afval dat in de korven verzameld wordt, met gemiddeld 31 ton per maand, maakt ongeveer een even groot deel uit als het zwerfvuil dat moet opgeruimd worden. Ook hondenpoep blijft een doorn in het oog. Vele hondeneigenaars hebben geen zakje bij wanneer ze de hond uitlaten waarmee ze de hondenpoep kunnen opruimen.

 

Om dit allemaal op te ruimen zijn dagelijks een tiental straatvegers in de weer om onze gemeente zo proper mogelijk te houden. Daarnaast wordt er ook dagelijks met de hondenpoepmotor rondgereden. Maar het is natuurlijk ook van belang dat de inwoners en toeristen gesensibiliseerd worden om zelf hun afval in de vuilnisbak te gooien. Daarom werd voor deze zomer de campagne "Rap naar de vuilnisbak” uitgewerkt. Rapper Finez schreef een rapnummer die iedereen oproept om zijn afval in de vuilnisbak te gooien. Het proper magazine van deze zomer staat volledig in het teken van zwerfvuil. En er werd een speciale afvalgids uitgewerkt, gericht naar de verblijfstoeristen, die verdeeld wordt via de syndici.

 

Een promoteam zal deze zomer in de straten van Knokke-Heist rondrijden met een rappende bakfiets. Mensen zullen in deze bakfiets ook hun afval kwijt kunnen. Op het strand zullen ze papieren zakjes uitdelen zodat het afval makkelijk verzameld kan worden om daarna te deponeren in de vuilnisbak of de rappende bakfiets. Het promoteam zal daarnaast uiteraard ook andere vragen omtrent het afvalbeheer in Knokke-Heist beantwoorden.

 

Breng uw afval rap naar de vuilnisbak. Het is een kleine moeite. Enkel samen kunnen we het probleem van zwerfvuil oplossen.

 

Bekijk de videoclip hier.

 

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO