Zoeken

Home  /  Projecten  /  Albertplein

Albertplein

De laatste jaren heeft het Albertplein ingeboet aan uitstraling en gemeenschapsruimte door het verdwijnen van de laatste brasserie, en daarmee ook het laatste terras van het Carlton. De omliggende dwarse pleinwanden vervullen momenteel een zuiver commerciële functie. Er is geen horeca meer te vinden. Om op het plein toch de nodige sfeer te kunnen creëren, verleende het gemeentebestuur een tijdelijke domeinconcessie voor het inrichten en het exploiteren van een terrascafé, het zogenaamd Piazza.  Dit is een open terras langs de zijkanten van het plein. De bedoeling was om in afwachting van een definitieve herinrichting het Albertplein opnieuw de "place to be” te maken binnen Knokke-Heist. 

In 2017 werd een verkoopdossier uitgeschreven voor de ondergrond van het Albertplein bestemd voor het inrichten van een ondergrondse private parking.

Dit werd op 5 juli 2018 toegewezen aan PSR Bmdl-gridnfield Developers NV & Luc Goethals Promotor NV.

Ontwerp

Het plein wordt als het ware een dambord van zwarte en witte platen. De platen zijn gemaakt van geopolymeer (beton gemaakt van metaalslakken) bezaaid met munten uit de hele wereld, als een evocatie van reizen en een totaal tegengif tegen de visuele vervuiling van kauwgum! Naast de kosmopolitische toets zal deze toevoeging ook een artistieke en duurzame waarde hebben voor het MATUVU plein.

Centraal op het plein komt een glazen halfrond paviljoen, in het midden van een waterlichaam. Door de reflectie van het water in de beglazing van het paviljoen, krijgt het visueel de omvang van een volledige bol.

Het paviljoen biedt niet alleen de beoogde ambiguïteit, een wisselwerking tussen reflectie en transparantie, maar ook een hoog niveau van MATUVU: je ziet en wordt gezien!

Rol AGSO

AGSO stond in voor het verkoopdossier.

 Timing

Het ontwerp wordt nu samen met de ontwikkelaar verder geoptimaliseerd om te kunnen overgaan tot de aanvraag van de omgevingsvergunning.


Ontwerper Albertplein: Samyn and partners architects & engineers

Private partner: PSR Bmdl-gridnfield Developers NV & Luc Goethals Promotor NV


 

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO