Home  /  projecten  /  Scholencampus De Pluim

Scholencampus De Pluim

De basisschool de Vonk is gelegen in de deelgemeente Knokke op een open terrein van ca 2 ha dat in de oksel ligt tussen de Kragendijk en de Jan Devischstraat. De ligging op de grens tussen het open landschap van weiden en akkers, maar in de onmiddellijke nabijheid van het sportcentrum en het kleinhandelscentrum van Knokke is een troef.
 
Het gemeentebestuur investeerde in een multifunctioneel, duurzaam en eigentijds schoolgebouw voor de kleuters en de lagere school in een groene omgeving.
 
Na een wedstrijd via Open Oproep werd NL-architects geselecteerd als ontwerper. NL-architects presenteerde een ontwerp dat tegemoet komt aan de vernieuwde pedagogische visie van het gemeentebestuur. De school biedt ruimte aan 400 kinderen. Zowel bij de kleuters als bij de lagere schoolklassen is er veel ruimte buiten de klas, die tot klasoverschrijdend werken en individuele leertrajecten aanzet. De vleugel van de lagere school omvat 14 klassen in een kring rond een centraal open leercentrum.
 
Er is ook een polyvalente turnzaal die zich in het midden van de school bevindt en hiermee 'het hart'  vormt van de school. De turnzaal is tegelijk ook een ontmoetingsruimte, theater, feestzaal en het verbindende element tussen de verschillende delen van de school. Rond de zaal bevindt zich een rondgang die leerlingen en bezoekers over het gebouw verdeelt. Een dikke wand om de zaal neemt de kleedruimten en toestellenberging in zich op, maar bevat ook speel- en werkplekken die de omringende gang verder zullen activeren. De wand opent zich hier en daar om visuele en fysieke relaties mogelijk te maken.Doordat het lager- en kleuteronderwijs, het administratief gedeelte en de overige multifunctionele ruimtes als vleugels aan de turnzaal worden gekoppeld, ontstaat een geleed gebouw. De vele tussenliggende buitenruimten bieden veel in- en doorkijk en zorgen ervoor dat er veel te beleven valt wanneer men zich door het gebouw beweegt. Het gebouw heeft een helder en duidelijk schema waarin ook kleine kinderen hun weg zullen vinden en ook het naschools gebruik voor de buurt is goed te organiseren. De optie voor een aantrekkelijke, warme en zeer kindvriendelijke schoolomgeving betekent een volledig gelijkvloers gebouw.
 
Er werd ook volle kaart getrokken voor een energiezuinig en comfortabel gebouw. Die geheel volgens het passief principe is gebouwd.
Dit gebouw is intussen volledig gerealiseerd en werd voor het eerst in gebruik genomen voor het schooljaar van 2016-2017.

Rol AGSO

AGSO tradt op als projectleider voor de bouw van de school.

Timing

Dit project werd volledig gerealiseerd.

Ontwerper: NL Architects
Uitvoerder: MBG

Foto's door Marcel Van der Burg



De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO

De Pluim - Marcel van der Burg

DELETE GO TO