Zoeken

Home  /  Info  /  Distributie en productie drinkwater  /  Voorziening en distributie   /  Drinkwatervoorziening Heist en Duinbergen

Drinkwatervoorziening Heist en Duinbergen

WERKING

Vroeger had distributiegebied Heist-Duinbergen een eigen winning in het Park 58.
Sinds 1984 ligt deze winning stil, ten gevolge van nitrieten in het grondwater. Nu worden zij bediend met het aangekochte water van TMVW.

Door de aanwezige druk die afkomstig is van reservoirs van TMVW, die in het binnenland op een hoogte liggen van ongeveer 125 m boven de zeespiegel, stroomt het aangekocht water rechtstreeks naar de Watertoren. Indien de druk lager is (vooral in de zomer) wordt het water naar de ondergrondse reservoirs gevoerd, hydrofoorpompen treden dan in werking om het water naar de Watertoren te pompen.

Het aangekocht water kan ook rechtstreeks via drukregelaars naar de abonnees gevoerd worden. Dit gebeurt wanneer de Watertoren buiten dienst is voor onderhoud.
 
In de Watertoren hangen diverse peilmetingsinstrumenten die er voor zorgen dat de hoeveelheid water in de kuip kan gemeten worden. Naar gelang het peil wordt de toren bijgevuld, zodat er steeds een grote hoeveelheid water aanwezig is.
Deze peilingen van de toren en reservoirs komen via een telefoonlijn rechtstreeks binnen op de computer in de dispatching van de Helmweg.

Sinds de breuk van oktober 1999 werd een gemotoriseerde afsluiter op de daal-leiding van de watertoren geïnstalleerd. Deze afsluiter gaat automatisch dicht wanneer er een groot lek optreedt.

Door middel van een elektronisch debietmeter met signaalverbinding die op de hoofdleiding geïnstalleerd is, kunnen lekken onmiddellijk gelokaliseerd worden. Om zo te voorkomen dat sector Heist-Duinbergen voor de tweede maal zonder drinkwater komt te zitten.

Distributie

Door het hoogteverschil tussen het water in de kuip en het distributienet, wordt het water door de natuurlijke druk van de zwaartekracht naar de abonnees gevoerd.

De stadsdruk in sector Heist is 4 bar en de watertemperatuur bedraagt 12.

Het distributienet bestaat uit gietijzeren en kunststofbuizen, de grootste buis heeft een diameter van 400 mm.

Tussen de Watertoren in Duinbergen en het pompstation in Knokke ligt er verbindingsleiding met een diameter van 300 mm. Bij probleemsituaties kan het water in beide richting gestuwd worden.

Reserves

Buiten de Watertoren zijn er nog 2 reinwaterkelders of reservoirs. Het kleinste werd gebouwd in 1971 heeft een inhoud van 400 m³ .Het tweede,grotere reservoir met bijhorend pompinstallatie werd in 1995 gebouwd en heeft een inhoud van 3500 m³

De reservoirs dienen niet enkel als opslagplaats voor het aangevoerde water, maar vormen ook een buffer of reserve bij tijdelijke piekverbruiken.

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO