Zoeken

Home  /  Info  /  Tips om water te besparen

Tips om water te besparen

In Vlaanderen is het gemiddeld huishoudelijk waterverbruik 40 m3 (=40.000 liter) per persoon per jaar.  Al dat water is van drinkwaterkwaliteit, en toch wordt slechts 2 procent daarvan als drinkwater gebruikt. Het overgrote deel dient voor baden of douchen en voor de spoeling van de toiletten.

Tips om water te besparen

  • Laat het water niet onnodig lopen. Als je de kraan laat lopen bij het tandenpoetsen, gooi je al snel 1 à 2 liter water weg. 
  • Gebruik een spaardouchekop. Deze vormt water om in druppeltjes vermengd met lucht zodat er maar 6 liter water per minuut wordt verbruikt, in plaats van 12 liter met een standaard douchekop. 
  • Herstel lekkende kranen en toiletten onmiddellijk. Een kraan die 10 druppels water per minuut lekt, verspilt 5 à 6 liter per dag of bijna 2000 liter per jaar. Een lekkende toiletstortbak kan tot 360 liter per dag verspillen.
  • Bij oudere toiletten zijn de spoelreservoirs dikwijls op 9 tot 12 liter afgesteld.  Bij nieuwbouw of als je toilet aan vervanging toe is, kies dan een toilet met een waterbesparingsknop, zodat je kan kiezen of je met veel of weinig water doorspoelt. Let er ook op dat je kiest voor een stortbak met een kleinere inhoud (6 liter).
  • Doe de was en de afwas enkel als je toestel volledig gevuld is. Zo bespaar je water én energie. 
  • Besproei de tuin niet meer dan nodig. Eén keer per week iets langer is ook veel beter dan alle dagen kort.
  • Let bij de aankoop van nieuwe toestellen op het waterverbruik: de verschillen zijn soms groot. De nieuwste wasmachines gebruiken bijvoorbeeld zo’n 35-50 liter water per wasbeurt, bij oudere machines is dat soms 100 liter.
  • Met een bruismondstuk of spaarperlator aan een kraan vermindert de hoeveelheid water. Het water wordt vermengd met lucht, wat een besparing van meer dan 50% oplevert.
  • Kijk regelmatig of je leidingen niet lekken. Controleer bijvoorbeeld voor je gaat slapen de watermeter, als niemand 's nachts de kraan gebruikt, kan je 's morgens zien of je leidingen in orde zijn.
  • Neem regelmatig een douche in plaats van een bad. Met de hoeveelheid water van een bad kan je drie keer douchen.Een vol bad bevat namelijk +/- 120 liter en bij een gemiddelde douchebeurt met een standaard douchekop wordt ongeveer 60 liter verbruikt.

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO