Home / Weetjes en Tips / Waterkwaliteit / Hardheid water
Hardheid water
De term hardheid slaat op de hoeveelheid calcium- en
magnesiumzouten in water en wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) of Duitse
graden (°D). Deze zouten zijn noodzakelijk voor onze gezondheid, maar
veroorzaken wel een storende kalkafzetting. Vooral wanneer hard water verwarmd
wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de
douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken.
De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse
graden (°F).
Wanneer is water hard of zacht?
0 - 7 °F zeer zacht
7 - 15 °F zacht
15 - 30 °F middelhard
30 - 45 °F hard
> 45 °F zeer hard
In Duinbergen en Heist is de hardheid +/- 15° F. De gemiddelde hardheid van ons drinkwater ligt hier op de grens tussen zacht en middelhard.
In Knokke, Westkapelle en Ramskapelle is de hardheid +/- 25°F. De gemiddelde hardheid van ons drinkwater is hier middelhard.
Dit veroorzaakt een relatief lage kalkafzetting.