Home  /  Weetjes en Tips  /  Waterkwaliteit  /  Hardheid water

Hardheid water

De term hardheid slaat op de hoeveelheid calcium- en magnesiumzouten in water en wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) of Duitse graden (°D). Deze zouten zijn noodzakelijk voor onze gezondheid, maar veroorzaken wel een storende kalkafzetting. Vooral wanneer hard water verwarmd wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken.

De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F).

Wanneer is water hard of zacht?

0 - 7 °F  zeer zacht

7 - 15 °F  zacht

15 - 30 °F  middelhard

30 - 45 °F  hard

> 45 °F  zeer hard

In Duinbergen en Heist is de hardheid +/- 15° F. De gemiddelde hardheid van ons drinkwater ligt hier op de grens tussen zacht en middelhard.
In Knokke, Westkapelle en Ramskapelle is de hardheid +/- 25°F. De gemiddelde hardheid van ons drinkwater is hier middelhard.

 Dit veroorzaakt een relatief lage kalkafzetting.